GABONAGÁZOSÍTÁS, RAKTÁRFERTŐTLENÍTÉS

 

Mezei gabonamoly

A mezei gabonamoly a terménykárosító molyoknak abba a csoportjába tartozik, melyek ép, sérülésmentes magvakat képesek megfertõzni. A lárva károsít. A szem belsejében a lisztes részekkel táplálkozik, a csírát nem fogyasztja. A károsított kukoricaszemen marad a félig kiálló sárgásbarna bábing. A károsított termény emberi és állati táplálkozásra kellemetlen íze, vetésre pedig gyenge csírázóképessége miatt alkalmatlan.

Kis kenyérbogár

Fontos háztartási és készletkártevõ, különösen ott, ahol az élelmiszert sokáig nem mozgatják. A mindenevõ lárvák növényi részekkel, gabonával és készítményeivel, liszttel, fûfélékkel, fûszerekkel, diófélékkel, magvakkal, takarmánypogácsával stb. táplálkoznak. Súlyos fertõzés esetén a tömör termékek tele vannak apró kerek lyukakkal. A bogarak nem kártékonyak.

 

 

Rozsdabarna kis lisztbogár

A bogarak és lárvák tápláléka igen változatos. Megeszik a gabonát, magvakat, élelmiszeripari termékeket földimogyorót más hüvelyeseket,
fûszereket, szárított gyümölcsöt, tápiókát, olajosmagvakat, stb. Gyakori malomkártevõ; az erõsen megtámadott lisztnek átható szaga van, megbarnul és sütésre alkalmatlan. Ez a kártevõ az egészséges búzaszem belsejét is megtámadja.

Gabonazsizsik

Mérsékelt égövben a legfontosabb gabonakészlet-kártevõ.
Fõleg a lárvák, de a kifejlett bogarak is szivesen fogyasztják a búzát és a rozst, de a kukoricát, az árpát, a kölest, a rizst, a hajdinát is, kevésbé a zabot. A bogarak néha liszttel, korpával és lisztkészítményekkel is táplálkoznak. Tömeges fertõzés esetén a gabona felhevül és átnedvesedik, ami penészesedést válthat ki. A félig elfogyasztott gabonamagvak a másodlagos gabonakártevõknek szolgálnak táplálékul.

 

Gabonagázosítás és raktárfertőtlenítés szakszerűen